Adolescenta - Perioada marilor contraste

Conform dictionarelor cuvantul adolescenta vine din latinescul "adolescere" care inseamna a creste.
Adolescenta este o perioada in dezvoltarea organismului uman, care urmeaza pubertatii si precede starea de adult. In general, se manifesta in jurul varstei de 11-12 ani, reprezentand trecerea dinspre copilarie spre perioada adulta, avand multiple aspecte particulare de la individ la individ.
Aceasta este o perioada in care fiecare sentiment si experienta traita de "cei mici" este de intensitate maxima: tristeti, bucurii, reusite, esecuri, iubirea…

Adolescenta ocupa un loc important, este varsta marilor prefaceri, varsta la care se pregateste omul de maine, varsta marilor intrebari, a viselor indraznete spre viitor.

Din punct de vedere psihologic, adolescenta, este caracterizata ca fiind perioada cea mai puternica din punct de vedere emotional.
Un adolescent va fi puternic entuziasmat de aventuri la limita imposibilului si dispus oricand la riscuri pentru placeri de moment. Va fi dornic sa guste din tot ceea ce este nou, interzis, sa sparga tiparele pentru a-si contura propria identitate.

Marile elanuri vor fi insotite mereu de dramele varstei, de nesiguranta, de sentimentul de a fi neintelesi ori marginalizati, de intrebarile fara raspunsuri.
In acest caz, adolescentul are o nevoie imensa de ajutorul nostru adultului. Parintii trebuie sa-i fie ca un partener, un punct de sprijin si orientare in aceasta lume aflata intr-o permanenta miscare si nicidecum un gardian.

Cel mai important, ca si adult, este sa intelegeti si sa acceptati schimbarile din perioada de adolescenta a copilului si sa nu uitati ca stereotipurile parintesti deja formate reprezinta, de cele mai multe ori, o piedica in calea constituirii acelor relatii familiale de care are nevoie adolescentul – drepturi egale si obligatii egale de creare a unei atmosfere familiale confortabile, a unei simpatii si intelegeri reciproce, atmosfera care determina dezvoltarea armonioasa a fiecarui membru al familiei.

RoCopilul's picture

Articol publicat de RoCopilul in categoria Educaţie, in data de Fri, 04/13/2012 - 09:35.

De ce sunt copiii necooperanti? Orice parinte care si-a vazut baiatul lovindu-si sora, desi stie ca va fi pe urma pedepsit fara niciun dubiu, si-a pus aceeasi i...Citeste mai mult!
In ziua de azi este foarte greu sa gasesti o bona potrivita pentru copilul tau. De multe ori auzim cazuri de agresiune din partea bonelor, iar gandul ca iti las...Citeste mai mult!
Începând de luni, 02.04.2012 sediile unităţii şi subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” vor deveni timp de cinci zil...Citeste mai mult!
Floriile sau Duminica Floriilor simbolizeaza intrarea Mantuitorului Iisus Hristos in cetatea Ierusalim, unde a fost intampinat de multime de oameni cu ramuri de...Citeste mai mult!
Se spune ca cea mai inalta expresie a iubirii unor parinti este aceea de a renunta la propria viata si de a incepe sa o traiasca pe cea a copiilor lor… Oda...Citeste mai mult!

Adauga comentariu

Autentifică-te sau creează-ţi un cont nou, pentru a putea aduaga comentarii.

Trimite unui prieten