Vopsitul oualor de Pasti

Cu pasi repezi ne apropiem de Sarbatoarea Pastelui, iar vopsitul oualor este cel mai intalnit obicei la romani.

Obiceiul romanilor de a incondeia ouale este raspandit peste tot in tara si in strainatate.
Culorile folosite la vopsitul oualelor au unele semnificatii:

Rosu simbolizeaza sangele, focul, dragostea vietii si bucuriei de a trai.
Galben simbolizeaza lumina, recolta, ospitalitate, fericire.
Verde simbolizeaza reinnoirea si forta naturii, prospetime, rodnicie, speranta.
Albastru simbolizeaza credinta, cer, seninatate, vitalitate, sanatate.
Negru simbolizeaza pamantul, statornicie, eternitate.
Violet simbolizeaza stapanire de sine, dreptate, rabdare.

Daca nu doriti sa folositi vopsele chimice pentru vopsitul oualor de Pasti, ouale se pot vopsi si intr-un mod natural, folosind culori naturale, fara a avea efecte nocive asupra sanatatii.

Pentru a obtine culoarea rosie, puteti folosi sfecla rosie, care va oferi o culoare deosebita.
Pentru culoarea galbena puteti folosi coaja de malin, coaja de ceapa, morcovi, coaja de portocala sau lamaie.
Culoarea verde o puteti obtine folosind frunze de spanac sau urzici.
Pentru culoarea portocalie folositi ceapa alba, morcovi.
Pentru a obtine oua de culoare maro, folositi cafea sau betisoare de scortisoara.
Culoarea albastra se obtine cu ajutorul frunzelor de varza rosie, mure, afine, flori de viorele.
Pentru a obtine culoarea violet ouale se fierb in suc de struguri.

Daca doriti oua cu model, puteti incerca metoda cu frunzele de patrunjel sau de flori. Dupa ce ouale au fost fierte suficient, pe fiecare ou se aseaza frunze de diferite forme si marimi, dupa care se introduc intr-un dres (ciorap de matase). Fiecare ou se leaga separat si apoi se introduce in colorant, apoi se scot si se lasa sa se raceasca. Daca ouale s-au racit, se scot din dres si se indeparteaza frunzele. Pe fiecare ou trebuie sa ramana conturul frunzelor.

Copii pot fi de ajutor la vopsitul oualor, ei acumuland informatii pe care le pot impartasii colegilor de clasa sau prietenilor, fiind o experienta unica pentru ei.

RoCopilul's picture

Articol publicat de RoCopilul in categoria Alimentaţie, in data de Wed, 04/04/2012 - 09:39.

In perioada sarcinii alimentatia gravidei joaca un rol primordial, cel mai important este ca alimentatia sa fie corect echilibrata. Cu siguranta, stii ca ai nev...Citeste mai mult!

Carnea de porc se taie cuburi mici si se prajeste timp de 10 minute in ulei, amestecand pana se rumeneste peste tot. Se adauga apoi ceapa taiata subtire s...Citeste mai mult!

Din faina, apa, zahar, sare, ulei si drojdie se framanta un aluat care se pune apoi la cald si se lasa la dospit o jumatate de ora. Dupa jumatate de ora a...Citeste mai mult!

Cu siguranta, guma de mestecat reprezinta o atractie pentru copiii de orice varsta. Obiceiul de a mesteca guma este foarte raspandit, insa aceasta are implicat...Citeste mai mult!
Ingrediente: 1 pui, 2 morcovi, 1 ardei gras galben, 2 cepe, 1 gulie, 1 pastarnac, 1/2 telina, 1 patrunjel, sare. Pentru galuste avem nevoie de: 2 oua, 7-8 li...Citeste mai mult!

Adauga comentariu

Autentifică-te sau creează-ţi un cont nou, pentru a putea aduaga comentarii.

Trimite unui prieten