Vopsitul oualor de Pasti

Cu pasi repezi ne apropiem de Sarbatoarea Pastelui, iar vopsitul oualor este cel mai intalnit obicei la romani.

Obiceiul romanilor de a incondeia ouale este raspandit peste tot in tara si in strainatate.
Culorile folosite la vopsitul oualelor au unele semnificatii:

Rosu simbolizeaza sangele, focul, dragostea vietii si bucuriei de a trai.
Galben simbolizeaza lumina, recolta, ospitalitate, fericire.
Verde simbolizeaza reinnoirea si forta naturii, prospetime, rodnicie, speranta.
Albastru simbolizeaza credinta, cer, seninatate, vitalitate, sanatate.
Negru simbolizeaza pamantul, statornicie, eternitate.
Violet simbolizeaza stapanire de sine, dreptate, rabdare.

Daca nu doriti sa folositi vopsele chimice pentru vopsitul oualor de Pasti, ouale se pot vopsi si intr-un mod natural, folosind culori naturale, fara a avea efecte nocive asupra sanatatii.

Pentru a obtine culoarea rosie, puteti folosi sfecla rosie, care va oferi o culoare deosebita.
Pentru culoarea galbena puteti folosi coaja de malin, coaja de ceapa, morcovi, coaja de portocala sau lamaie.
Culoarea verde o puteti obtine folosind frunze de spanac sau urzici.
Pentru culoarea portocalie folositi ceapa alba, morcovi.
Pentru a obtine oua de culoare maro, folositi cafea sau betisoare de scortisoara.
Culoarea albastra se obtine cu ajutorul frunzelor de varza rosie, mure, afine, flori de viorele.
Pentru a obtine culoarea violet ouale se fierb in suc de struguri.

Daca doriti oua cu model, puteti incerca metoda cu frunzele de patrunjel sau de flori. Dupa ce ouale au fost fierte suficient, pe fiecare ou se aseaza frunze de diferite forme si marimi, dupa care se introduc intr-un dres (ciorap de matase). Fiecare ou se leaga separat si apoi se introduce in colorant, apoi se scot si se lasa sa se raceasca. Daca ouale s-au racit, se scot din dres si se indeparteaza frunzele. Pe fiecare ou trebuie sa ramana conturul frunzelor.

Copii pot fi de ajutor la vopsitul oualor, ei acumuland informatii pe care le pot impartasii colegilor de clasa sau prietenilor, fiind o experienta unica pentru ei.

RoCopilul's picture

Articol publicat de RoCopilul in categoria Alimentaţie, in data de Wed, 04/04/2012 - 09:39.

Este sezonul cireselor, iar copiii le mananca cu mare pofta. Dintotdeauna parca aceste fructe au reprezentat simbolul copilariei, pentru ca, din ce fructe mai p...Citeste mai mult!
Lapte de vaca degresat. Fiindca micutii au nevoie de grasimile si caloriile din lapte, pediatrii recomanda formulele de lapte praf pana la vars...Citeste mai mult!
Datorita continutului bogat in vitaminele A, B (in special B3 si B6), vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu, seleniu, fosfor, antioxidan...Citeste mai mult!
Niciodata nu este prea devreme sa iti inveti copilul sa manance sanatos. Comportamentul alimentar de la varsta adulta depinde in proportie de 80% de obiceiurile...Citeste mai mult!
Exista o situatie des intalnita si stresanta pentru parinti, atunci cand vine vorba de mancare, iar copilul refuza totul din farfurie. Sunt zile cand nici macar...Citeste mai mult!

Adauga comentariu

Autentifică-te sau creează-ţi un cont nou, pentru a putea aduaga comentarii.

Trimite unui prieten