Vopsitul oualor de Pasti

Cu pasi repezi ne apropiem de Sarbatoarea Pastelui, iar vopsitul oualor este cel mai intalnit obicei la romani.

Obiceiul romanilor de a incondeia ouale este raspandit peste tot in tara si in strainatate.
Culorile folosite la vopsitul oualelor au unele semnificatii:

Rosu simbolizeaza sangele, focul, dragostea vietii si bucuriei de a trai.
Galben simbolizeaza lumina, recolta, ospitalitate, fericire.
Verde simbolizeaza reinnoirea si forta naturii, prospetime, rodnicie, speranta.
Albastru simbolizeaza credinta, cer, seninatate, vitalitate, sanatate.
Negru simbolizeaza pamantul, statornicie, eternitate.
Violet simbolizeaza stapanire de sine, dreptate, rabdare.

Daca nu doriti sa folositi vopsele chimice pentru vopsitul oualor de Pasti, ouale se pot vopsi si intr-un mod natural, folosind culori naturale, fara a avea efecte nocive asupra sanatatii.

Pentru a obtine culoarea rosie, puteti folosi sfecla rosie, care va oferi o culoare deosebita.
Pentru culoarea galbena puteti folosi coaja de malin, coaja de ceapa, morcovi, coaja de portocala sau lamaie.
Culoarea verde o puteti obtine folosind frunze de spanac sau urzici.
Pentru culoarea portocalie folositi ceapa alba, morcovi.
Pentru a obtine oua de culoare maro, folositi cafea sau betisoare de scortisoara.
Culoarea albastra se obtine cu ajutorul frunzelor de varza rosie, mure, afine, flori de viorele.
Pentru a obtine culoarea violet ouale se fierb in suc de struguri.

Daca doriti oua cu model, puteti incerca metoda cu frunzele de patrunjel sau de flori. Dupa ce ouale au fost fierte suficient, pe fiecare ou se aseaza frunze de diferite forme si marimi, dupa care se introduc intr-un dres (ciorap de matase). Fiecare ou se leaga separat si apoi se introduce in colorant, apoi se scot si se lasa sa se raceasca. Daca ouale s-au racit, se scot din dres si se indeparteaza frunzele. Pe fiecare ou trebuie sa ramana conturul frunzelor.

Copii pot fi de ajutor la vopsitul oualor, ei acumuland informatii pe care le pot impartasii colegilor de clasa sau prietenilor, fiind o experienta unica pentru ei.

RoCopilul's picture

Articol publicat de RoCopilul in categoria Alimentaţie, in data de Wed, 04/04/2012 - 09:39.

Cu putine ingrediente poti pregati un jeleu de portocale delicios care va fi cu siguranta pe placul copiilor de toate varstele, in acelasi timp poate fi si dese...Citeste mai mult!
Laptele matern este singura hrana perfect adaptata nevoilor nou-nascutului si sugarului si este unica care poate garanta o buna dezvoltare a celui mic. Lapt...Citeste mai mult!
Inafara de delicioasele clatite, mai puteti incerca si aceasta minunata prajitura cu dulceata. Ingrediente: - 6 oua - 2 albusuri - 8 ling...Citeste mai mult!
Pentru ca de Paste, alaturi de miel, ouale sunt nelipsite de pe masa, ne-am gandit sa va oferim un aperitiv potrivit pentru masa festiva pascala. Reteta de Citeste mai mult!
Cand vine vorba de gradinita, parintii sunt destul de speriati atunci cand vine vorba despre mancarea de la gradinita. Cu totii stim ca obiceiurile alimentare...Citeste mai mult!

Adauga comentariu

Autentifică-te sau creează-ţi un cont nou, pentru a putea aduaga comentarii.

Trimite unui prieten